Честито Рождество Христово! Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници

...
Честито Рождество Христово! Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници
Коментари Харесай

Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово! Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници - рождението на Божия наследник Исус Христос. Според евангелския роман малко преди раждането на Исус майка му Мария и брачният партньор ѝ Йосиф пристигнали от Назарет във Витлеем - родното място на Йосиф. По това време по заповед на римския император течало броене на популацията и всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Тъй като градчето било претъпкано и не намерили място в странноприемница, Мария и Йосиф се подслонили в пещера в покрайнините, където пастирите затваряли овцете. Там се родил Исус.
 
В мига на Рождеството в небето пламнала невероятна светлина - ангел се явил на намиращите се наоколо пастири и съобщил, че на света е пристигнал Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни мъдреци, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.  Когато св. оракул Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възобновяване на Йерусалимския храм, всички очаквания на юдеите се устремили към идващия Месия, споделя Евангелието.
 
Тихо и неусетно станало идването в света на Спасителя. В пещерата, където гледали скотове, в яслите за храна на животните лежи Христос, повит с пелени. Витлеемските пастири били първите, които се поклонили на Исус. След тях били тримата влъхви - източни мъдреци, които следвали изгрялата на Изток звезда, с цел да отдадат респект на Спасителя. Те поднесли злато, смирна и тамян на Младенеца, чието идване на земята отбелязва началото на новата епоха.
 
 Църква, църковен празник, Иисус Христос Църква, църковен празник, Иисус Христос Източник: Zonanews
Вярващите вървят на църква, където има празнична работа. По традиция фамилиите се събират за празника, с цел да отбележат Рождество и с него вярата за ново и ярко начало. Постите свършват и трапезата към този момент включва месни и млечни ястия.
 
Имен ден през днешния ден честват Христо, Христина, Христофор, Младен, Радомир, Радослав, Радостин. Според формалната статистика Христо е седмото по известност мъжко име в България - носено е от близо 51 хиляди души. Празнуващите през днешния ден са близо 130 хиляди души.
 
Според националните обичаи Коледа стартира още от среднощ с обичая коледуване. В него участниците са единствено мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в другите приказва е друго - коледари, коладници, коледаре, коледници.
 
 Коледари Коледари Източник: Пресцентър на Министерски съвет
Още на Игнажден те си избират лидер (станеник, старец) и се провеждат по групи по 10-15 души. В групата има и по-малки момчета, които нормално се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.

Коледарите се обличат в обичайно празнично облекло със специфична декорация на калпаците. От среднощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специфични обредни песни. Има ария за всеки от фамилията - от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за парцел, изобилие и благоденствие, шанс, обич, благополучие и добра среща, за наслада, игри и радостния.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР